İş güvenliği danışmanı ne yapar, nasıl seçilir, neden ihtiyaç duyulur.
Bu yazıda br iş güvenliği danışmanı hakkında aklınızdaki sorulara cevap bulacaksınız, bulamadıklarınız olursa eklenmesi için her zaman iletişim kanalları açıktır.
İş güvenliği danışmanı ne yapar?
Bilindiği üzere 6331 saylı iş sağlığı ve güvenliği kanunu yürürlüğe girdiğinden beri ülkemizde iş sağlığı ve güvenliği konusu yasal bir zemin bulmuş ve geniş bir alana yayılma fırsatını yakalamıştır. Bu yazıda iş sağlığı ve güvenliği bağlamında daha çok İş güvenliği konusu incelenecektir, bir çok konuda temas ettiğinden zaman zaman iş sağlığı konusuna da değinilecektir.
İşverenler tehlike sınıfına ve çalışan sayısına göre ya kendi bünyelerinde bir iş güvenliği uzmanı bulundurarak veya OSGB ( ortak sağlık güvenlik birimi) kanalıyla dışarıdan hizmet almak suretiyle iş güvenliği yükümlülüklerini yerine getiriyorlar.
Peki iş güvenliği danışmanı bu işin neresinde yer alıyor?
İş güvenliği hizmetlerinin büyük bir çoğunluğu yasal zorunluluk olarak belirlenmişken ileri medeniyetlerde adı çokça geçen bir iş güvenliği kültürü bağlamında iş sağlığı ve güvenliğinin yaygınlaştırılması hedefi de bir başka amaç olarak ortaya çıkmaktadır. Günlük çalışmaların içinde işletme içerisinde yürütülen belge ve saha işlerinin dış göz ile denetlenmesi bakımından bir danışman oldukça etkili bir yol gösterici görevi yapabilir, işte danışmanlık burada devreye girer.
Bir iş güvenliği danışmanı nasıl seçilir?
Öncelikle yasal zorunlulukları yerine getirilmiş olması hedefine ulaşma niyeti olmalıdır.
Elbette daha derin özellikler de aramak gerekebilir.
Peki kurum bir iş güvenliği danışmanından ne beklemeli?
Öncelikle bir iş güvenliği danışmanına neden ihtiyaç duyulduğu netleştirilmeli. Bunlar yasal zorunlukların takibi, iş güvenliği kültürünün yaygınlaştırılması, alan uzmanlığı ( makine emniyeti, proses güvenliği, patlamadan korunma, kimyasallar, yüksekte çalışma, KKD, ergonomi vs)
Eğer beklenen şeyler netleşirse, aday danışmanların performansı daha kolay takip edilebilir.